از دست دادن دندانها واقعه ناراحت کننده ای برای همه انسان ها محسوب میشود . هنگامی که دندانهای خود را از دست میدهید ، نه تنها جای خالی آن در دهان ، زیبایی لبخند را تحت تأثیر قرار میدهد و گاهی اوقات اعتماد به نفس افراد را کاهش میدهد ، بلکه مشکلات متعددی برای سلامت دهان و سلامت عمومی بدن ایجاد مینماید . به همین علت پر کردن جای خالی دندان اقدام مهمی برای این دسته از افراد است .
برای پر کردن جای خالی دندان روشهای متعددی بر پایه ایمپلنت و یا بدون ایمپلنت دندان وجود دارد . متداولترین روشهای جایگزینی دندانهای صدمه دیده یا از دست رفته عبارتند از دندان مصنوعی ، بریج و ایمپلنت
ایمپلنت دندان تنها روش دائمی و ماندگار پر کردن جای خالی دندانها است و منافع زیادی برای بیمار به دنبال دارد . کاشت دندان یکی از درمان های دندان پزشکی است که به منظور اصلاح وضعیت ظاهری ، رفع مشکلات در تلفظ حروف و جویدن غذا و پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته ، انجام می شود . در درمان دندان پزشکی به روش کاشت دندان یا ایمپلنت ، دندان پزشک ابتدا حفره ای داخل استخوان فک یا آرواره فرد ایجاد کرده و سپس یک پایه یا پین از جنس تیتانیوم داخل بافت استخوانی کار می گذارد . هنگامی که ایمپلنت با استخوان فک هماهنگی پیدا کرد و کاملا جوش خورد ، یک روکش به شکل دندان طبیعی روی آن نصب می شود . زمان مورد نیاز برای جوش خوردن کامل ایمپلنت و ترمیم استخوان های اطراف آن بین دو تا شش ماه است.
در چه مواردی از ایمپلنت استفاده می شود ؟
۱- فاصله بین دندان های جلو در اثر از دست رفتن یک دندان بطوری که دندانهای مجاور آن طبیعی باشند .
۲- فاصله زیاد بین دندان ها در اثر از دست رفتن یک یا بیش از یک دندان بطوری که دندان های مجاور آن طبیعی باشند .
۳- زمانی که یک یا بیش از یک دندان از انتهای هر قوس دندانی از دست رفته باشد و تنها یک سمت ، دندان طبیعی باشد .
۴- زمانی که کلیه دندان های یک یا هر دو فک از دست رفته باشد .
پیش از کاربرد ایمپلنت با دندانپزشک خود در این رابطه مشورت نمایید . برای استفاده از ایمپلنت سلامتی کامل بدن و همچنین دارا بودن استخوان فک و لثه های سالم از اهمیت زیادی برخوردار است . اگر شما سابقه بیماری مزمن داشته باشید و یا مبتلا به براکسیسم ( سایش دندان ها ) و یا امراضی از جمله دیابت و غیره باشید ، میزان موفقیت ایمپلنت کاهش می یابد .
فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان
مدت زمان انجام عمل به تعداد ایمپلنت ها دندان ها و همچنین پیچیدگی شرایط عمل بستگی دارد ، ممکن است چند ایمپلنت دندان در یک عمل جراحی قرار داده شود در این حالت زمان عمل طولانی تر خواهد شد .
- جراحی ایمپلنت های دندان معمولا تحت بی حسی موضعی انجام می شود در این حالت درد کاملا در دهان شما از بین می رود و می توانید در حین عمل بیدار بمانید . ممکن است از یک آرام بخش استفاده کنید تا در طول عمل اضطرابتان از بین برود و یه شما کمک می کند آرام باشید .
- بعد از اینکه لثه کاملا بیحس شد . دندانپزشک یک برش در لثه شما زده و یک سوراخ کوچک در استخوان فکتان ایجاد میکند و ایمپلنت در این سوراخ قرار داده میشود .
در شرایط خاصی میتوان کشیدن دندان آسیب دیده و جایگزاری ایمپلنت را طی یک جلسه جراحی انجام داد که این روش ایمپلنت فوری نامیده میشود و همیشه قابل انجام نیست و همانطور که پیشتر ذکر شد در “شرایط خاصی” قابل انجام است .
اگر این حالت قابل انجام نباشد دندانپزشک ایمپلنت دندان را چند ماه ( فک بالا ٣-۶ ماه و فک پایین ٢-۴ ماه ) بعد از کشیدن دندان قرار می دهد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم خود داشته باشد به این حالت “ایمپلنت تاخیری” گفته می شود .
در موارد نادر ممکن است نیاز باشد که عمل تحت بیهوشی انجام شود که در اینصورت عمل باید در مراکز خاص با تجهیزات خاص برای شما انجام شود در این صورت به طور کامل بیهوش می شوید ودر طول عمل خواب خواهید بود .
ایمپلنت دندان فوری و تاخیری میتواند طی یک یا دو مرحله قرار داده شود ، در روش یک مرحله ای میله ایمپلنت دندان و اتصالاتی که بین پروتز و ایمپلنت متصل میشوند همزمان قرار داده میشوند و بعد از پایان جراحی ضمائم ایمپلنت در دهان قابل مشاهده است .
در روش دو مرحله ای ابتدا میله ایمپلنت در زیر لثه جایگذاری می شود ( شما آن را در دهان خود نمی بینید ) و مدتی ( حدودا دو تا سه ماه ) برای بهبود کامل لثه و استخوان صبر میکنیم .
بعد از گذشت زمان طی یک جراحی دیگر که جراحی بسیار سبکتری خواهد بود اتصالات ایمپلنت به آن متصل خواهد شد.
در هر دو شیوه پس از گذشت دو تا چهار ماه از جراحی اولیه پروتز نهایی آماده و تحویل خواهد شد . در طول این زمان امکان ساخت انواع پروتز شامل موقت ، ثابت یا متحرک بسته به شرایط وجود دارد که میتواند طی این دوران گذار مشکلاتی همانند جویدن غذا و زیبایی که در اثر از دست رفتن دندان ایجاد شده را تا حدودی بهبود ببخشد .